Княжики: майже клематиси, але досить невибагливі

Княжики (лат. Atragene) навіть часто продають під назвою “Клематиси”, але все-таки це різні рослини, хоча і споріднені. Рослини досягають 2-3 м у висоту, рясно цвітуть. Княжики відрізняються чудовою морозостійкістю (не вимагають укриття на зиму) і не потребують обов’язкової обрізанні. Обрізають після цвітіння лише у разі, коли занадто довгі пагони, інші статті про облаштування саду дивіться тут kodwa.com.ua. По весні можна також видалити пошкоджені, сухі або зайві пагони.

Висаджують княжики на сонячному місці з легким притіненням в полуденну спеку. Ліана любить хорошу освітленість, але під жарким сонцем квіти стають дрібними. Слід захистити її від поривів сильного вітру. Ґрунти підійдуть будь-які, але з хорошим дренуванням. Не люблять ці чагарникові ліани зайвої вологи: не можна допускати підтоплення або застою дощових, талих вод. В іншому рослина не доставить зайвих клопотів: поливати потрібно раз на тиждень, рясно. І тільки в спекотні посушливі періоди частоту поливу збільшують до 2-3 разів на тиждень. Підгодовувати корисно 1-2 рази на місяць будь-яким комплексним добривом для квітучих рослин.

Княжики: майже клематиси, але досить невибагливі

Цвітіння княжиків настає в травні-червні і триває приблизно три тижні. На зміну пишному і рясному цвітінню приходить не менш цікаве утворення плодів з пухнастими “”пір’їнками””. Плоди дозрівають в серпні-вересні.

Княжик після цвітіння

Сортові княжики можна виростити з насіння шляхом посіву під зиму (у листопаді). Сходи з’являються приблизно в червні, сіянці ростуть в перший рік неохоче, але чудово зимують. На другий рік ще трохи підростають, і до осені готові до пересадки на постійне місце (нехай вас не бентежить їх невеликий розмір).

Чудово розмножуються княжики відведеннями: досить прикопати молодий пагін, щоб в наступному сезоні отримати самостійний саджанець, який можна акуратно відокремити й посадити на постійне місце. Непогано розмножуються княжики і живцюванням.

Княжики: майже клематиси, але досить невибагливі

На території Росії в дикій природі поширені три види княжиків: Сибірський, Охотский і Крупнолепестний. Популярність придбав також завезений до нас Альпійський княжик. Його квітки більші в порівнянні з Сибірським, мають більше пелюсток, виведено безліч сортів з різними відтінками. Часто сучасні сорти, наявні в продажі, – гібридні (їх не розмножують насінням, тільки відводками або живцюванням). Квіти пофарбовані у всі відтінки синього, блакитного, фіолетового, рожевого, пурпурного, білого.

Рослина потребує опори, її встановлюють відразу ж при посадці молодого кущика. Можна пустити княжик за кованому огорожі, альтанки. Знімати з опори на зиму ліану не потрібно: пагони княжика не пошкоджуються морозами.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *