Особливості білої шовковиці, чим вона відрізняється від чорної?

Особливості білої шовковиці, чим вона відрізняється від чорної?

Сьогодні ми поговоримо про шовковицю. Людина з давніх-давен культивувала цю рослину. Найраніші спогади про шовковицю пов’язані з Китаєм, і це не дивно, тому що саме шовковичний черв’як дав можливість китайцям створити таку тканину як шовк. Потім це дерево, поступово крокуючи країнами Азії, дісталося й Європи. Але на відміну від китайців, ми сприймаємо його як фабрику для розведення черв’яка, а як дерево, що приносить смачні плоди. Дізнайтесь за посиланням https://flexi.com.ua/?p=13716 про корисні властивості цієї чудо ягоди.

Біла шовковиця відносяться до сімейства тутових, у висоту досягає 20 метрів з обхватом стовбура до 80 см, листя лопатеві або цілісні з зубчастим краєм які мають невеликі прилистки, цвіте дрібними квітами, які нагадують циліндричне суцвіття типу сережок, плоди на білій черешні і нагадують горішки. Родом це дерево з південно-східного регіону, хоча, наприклад, у Японії це дерево вважається диким.

Також є різновиди червоної шовковиці та чорної. Батьківщиною чорної шовковиці прийнято вважати Іран чи Афганістан, у цих країнах вона вирощується як плодова рослина, але в той же час з неї, вірніше з продуктів переробки тутових черв’яків виготовляють шовк, але цей шовк має низьку якість. Тут більшою мірою йде справа деревина, оскільки є дуже твердою і широко використовується для виготовлення столярних і токарних виробів. Плоди чорної шовковиці мають солодкувато-кислий смак, вживається в їжу у свіжому вигляді, а сік використовується для фарбування світлих вин.

Особливості білої шовковиці, чим вона відрізняється від чорної?

Будь-який вид шовковиці має корисні властивості, для лікування можна вживати лист, гілки і навіть молоде коріння, не кажучи вже про плоди. Заварюючи кору гілок, можна вилікуватись від різних захворювань нирок і застосовувати цей розчин для затягування гнійних ран. Відвар коренів застосовується в лікуванні серцевих та легеневих хвороб, плоди рекомендується вживати у великій кількості при гастриті або якщо знижена кислотність, також за допомогою плодів можна позбутися дисбактеріозу.

Останнім часом шовковиця здобула велику популярність у дачників та садівників. Завдяки сучасним селекціонерам, виведені спеціальні самозапильні сорти. Найчастіше після посадки саджанців її формують у вигляді куща, так легше її обробляти, збирати плоди і доглядати її.

На сьогоднішній день існує багато різних сортів шовковиці, але перші ягоди вони дають лише п’ятий рік після посадки. Найпоширенішими сортами є Шеллі, Галичина, Медова біла та Стамбульська чорна. Всі сорти досить невибагливі та добре плодоносять. Біла шовковиця на відміну інших сортів може набувати декоративну форму. Існує плакучі, пірамідальні, кулясті та ложкоподібні варіанти.

З плодів шовковиці можна готувати відмінне варення або повидло, рецептів велика кількість, але багато дачників та садівників мають свої способи приготування.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *